Zima w mieście..

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrslawomir
    Classic
    • 2013
    • 5

Zima w mieście..

marcin123qaz dzięki[hide:1b795f8011][/hide:1b795f8011]
  • Flacha
    Rider
    • 2011
    • 315
    • Superb II combi (3V5)

Zima w mieście..

Krótko i na temat....Nie lubię zimy w mieście (Warszawa)..takiej śnieżnej jak ta teraz. Nie lubię to tak bardzo delikatnie powiedziane. Masakra po prostu..nic nie odśnieżone praktycznie..śniegu wszędzie po kolana prawie.. Żeby zaparkować gdzieś w pobliżu pracy jeździłem dzisiaj około 20-30 minut w kółko.. Żeby nie było to mam w aucie małą łopatę do śniegu a w domu taka wielka i nie raz już używałem ale jako jeden z nielicznych w mojej klatce czy bloku..
    Jak to u was wygląda??
    Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• Jacomelli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 501

Ja pod blokiem mam własne miejsce, wiec sobie sam odśnieżam.
      Jakiś czas temu jak jeszcze nie były miejsca wydzielone to była masakra. Część nie miała ochoty odśnieżać i korzystała z tego ze inni odśnieżali miejsca. Oczywiście przy dużych opadach 1/3 miejsc mniej.

Pod pracą nie mam problemu. Duży parking. Nawet jak nie odśnieżony to daję radę.
      Staram się nie zapuszczać autem do centrum , bo faktycznie można dostać nerwa ze znalezieniem miejsca. To że nie odśnieżone to pół biedy. Gorzej, że na miejscach parkingowych są często zwały śniegu zgarnianego z jezdni i chodników.

Ogólnie jeśli chodzi o nastawienie do zimy... to jestem rozluźniony. Jak mówił klasyk "jest zima to musi być zimno". Wiem że muszę wyjść wcześniej żeby odkopać auto. Wiem że podróż potrwa dłużej niż przy suchej nawierzchni. Po prostu trzeba brać to pod uwagę i wtedy człowiek bardziej jest wyluzowany, wątroba nie szaleje

Szczerze mówiąc to w W-wie, w tym roku nie ma specjalnie na co narzekać. To jeszcze nie jest jakaś bardzo śnieżna zima. Jeździć się da. Parkować już gorzej :twisted:
      Była: O1 2003 .19 TDI ASV
      Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9935
        • Ford

Ja tam od jakiegoś czasu staram się nie napinać na rzeczy, na które nie mam wpływu. Powiem więcej: nawet jakąś tam radość daje mi codzienne odśnieżanie auta i odkopywanie miejsca parkingowego (na szczęście mam przypisane do siebie).
        Co prawda trochę wkurza to, że przez nieodśnieżone drogi trochę więcej czasu zajmuje mi dojazd z i do pracy, ale co tam Przyjdzie lato, to będą "narzekał" na upał, a narazie akceptuję zimę :szeroki_usmiech
        Adam... Używam:
        Rolka: e11FL 97KM/130Nm
        Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Flacha
          Rider
          • 2011
          • 315
          • Superb II combi (3V5)

No właśnie qrde chciałbym mieć wydzielone miejsca pod blokiem. Sam bym sobie odśnieżał i gitara by była.. A tak to ja sobie odśnieżę a na drugi dzień już jakiś zadowolony sąsiad będzie stał na tym miejscu a ja będę odkopywał następne. .

Komentarz

• witachu
            L&K
            • 2011
            • 1319

no teraz zima daje popis ładny. szkoda ze nie w swieta i sylwestra :P
            ale wracając do tematu, to stan odsniezenia dróg i chodników nawet w miescie woła o pomste do nieba. w Łodzi dopiero dzis rano przestało padać a sypało chyba całą dobe. to wieczorem drogi nie rózniły się za bardzo od chodników. na osiedlu gdzie mieszkam(domki, nie bloki) raczej na przejazd pługu nie ma co liczyć, wiec juz tradycją stało sie ze kazdy odgarnia snieg z ulicy na odcinku swojej posesji bo inaczej nie dało by się normalnie jeździć. i dzieki temu wiekszość ulic na osiedlu jest odgarnięta i mozna w miare bezproblemowo się poruszac. jak do miasta jechac trzeba to fakt jest ciezko, wąsko bo snieg zalega odgarniety jak nie z ulicy do z chodników, aczkolwiek czesto jest tak ze chodniki są nie odśnieżone. zaparkować tez trudno. cóż taki urok zimy u nas i tak nie trwa ona długo, wiec zacisnąc zeby i byle do wiosny
            OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
            (znajdź również na fb)

Komentarz

• wodan
              Rider
              • 2012
              • 417
              • Octavia I combi (1U5)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

W Krakowie padał marznący deszcz w nocy z 20/21.01, wczoraj i kawał dzisiejszej nocy, by ustąpić na odmianę miejsca drobnemu śniegowi. Wczoraj auto kułem z lodu (bo skrobaniem bym tego nie nazwał) dwa razy - przed wyjazdem do pracy i po jej zakończeniu. Sumarycznie na większości powierzchni mam nadal ok 1 cm warstwę lodu, której już nawet nie ruszam.

Murska sprawiła się świetnie, ale przy takiej warstwie lodu i ona wymiękała, odmrażacz trochę pomagał, ale niewiele, płachtę na szybę straciłem dzisiaj - potargała się przy rannym zdejmowaniu... :/ globalnie 20-30 min rzeźby w lodzie za każdym razem.

Główne ulice były w zasadzie przejezdne, gorzej z bocznymi i osiedlowymi - masakra, chociaż i tak lepiej, niż na chodnikach. Chodniki to jedno, wielkie lodowisko. Pod moim blokiem dozorca sypał piach co 20-30 min po to tylko, by za chwilę znów powstała szklanka. Ok 22.00, gdy próbowałem wyjść z psem to udało mi się jedynie dojechać na butach do najbliższego trawnika, bo dalsze próby poruszania się po chodniku to istne samobójstwo.

Dzisiaj jest na szczęście lepiej, zobaczymy co dalej będzie.

Nienawidzę takiej zimy, a szczególnie w mieście :/
              Pozdrawiam
              Wodan

Szkodnik: O1 1.9 TDI AXR kombi

Komentarz

• hubert78
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1576

W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.

:szeroki_usmiech jedna z głównych ulic w szczecinie :szeroki_usmiech

Komentarz

• xtremesystems
                  RS
                  • 2010
                  • 2254
                  • Hyundai

a ja lubie jezdzic w zime . tylko te dziury . w lodzi jeszcze wiecej sie ich robi.

a ze mam garaz auto zawsze od razu gotowe do jazdy. jak mi sie chce to lopata zbiore przed garazem. (w celu cwiczen)
                  jak mi sie nie chce to drzwiami odgarne i jest ok

Komentarz

• krzynol
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 10964
                    • Superb II combi (3T5)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

ja tam lubię zimę i nawet czekam na nią zawsze :szeroki_usmiech
                    ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                    ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                    poprzednie modele:
                    ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                    ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                    O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• tomikt
                      Rider
                      • 2007
                      • 391

w Katowicach sajgon - nie wierzę już w fizykę - jak może padać cały dzień deszcz jak jest -3 ??
                      Idę sobie do garażu po auto zadowolony że nie muszę kuc lodu a tu drzwi w garażu zamarznięte ....
                      ech...
                      TomikT

Komentarz

• Tobi77
                        Rider
                        • 2012
                        • 509
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Ja uwielbiam zimę, jednak w takie dni jak dzisiaj, że popadało trochę śniegu i 95% kierowców jedzie 40km/h trasą ekspresową mnie dobijają...
                        Moja Octavia

Komentarz

• witachu
                          L&K
                          • 2011
                          • 1319

Zamieszczone przez xtremesystems
                          tylko te dziury . w lodzi jeszcze wiecej sie ich robi.
                          fakt, juz nie tyle ta slizgawica co te dziury.

Zamieszczone przez krzynol
                          ja tam lubię zimę i nawet czekam na nią zawsze :szeroki_usmiech
                          mądrala bo ma 4x4 :P 8)
                          OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance

Auto Detailing: Dream Car Studio
                          (znajdź również na fb)

Komentarz

• Andja
                            Rider
                            • 2006
                            • 596

Zamieszczone przez tomikt
                            w Katowicach sajgon - nie wierzę już w fizykę - jak może padać cały dzień deszcz jak jest -3 ??
                            Idę sobie do garażu po auto zadowolony że nie muszę kuc lodu a tu drzwi w garażu zamarznięte ....
                            hehehe. auto żony od piątku stało nie ruszane i dzisiaj poszedłem wymienić żarówkę i "odlodzić". cóż.... silnik zapalony i po 40 min. chodzenia na biegu jałowym udało mi się skuć lód z szyb i maski. było ok 0,5cm i po nagrzaniu auta odchodził taflami.

takie uroki i nie ma się co denerwować tylko wyjść 10 min. wcześniej z domu.

najgorsze, że zaczynają się pojawiać dziury

Komentarz

• czto
                              Rider
                              • 2010
                              • 546
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ee tam, przesadzacie! Jeszcze nie jest tak źle.
                              Pamiętam 1,5 metrowe zaspy i -25 w dzień. To jest zima :lol:
                              Aczkolwiek, to co zobaczyłem dzisiaj rano na skodziance ... 1 cm czystego lodu. Pokryte całe autko, oprócz opon. Odkuwałem ok 1 godz. :diabelski_usmiech
                              2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                              2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                              2009 Renault Clio MTV 1.4
                              2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                              2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

• abstinent
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 4842
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ja tam uwielbiam zimę
                                nienawidzę kierowców jadących 30-40km/h i wymuszających pierwszeństwo jak jest ślisko :evil:
                                no i jeszcze by się tam cos znalazło...

Komentarz

• spc
                                  Elegance
                                  • 2012
                                  • 825
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dziś w Krakowie na Orlenie przy ul. Łokietka widziałem ciekawą akcję. Pan, ok. 60 lat, przyjechał Yarisem całym pokrytym lodem - na przedniej szybie miał wyskrobany wizjer jak w czołgu T-34, podobnie na bocznych. Na stacji kupił 2 skrobaki, odmrażacz i płyn do szyb, po czym przez długi czas stukał, pukał, skrobał, psikał i polewał całe auto. Przy tankowaniu zrobiłem sobie przerwę na kawę i napisanie kilku maili, siedziałem ok. 20 minut a on przez cały czas psik psik i stuk-puk jak dzięcioł na sośnie 8) Po tych 20 minutach miał czysty dach i kawałek boku - dalej nie wiem, bo pojechałem, ale sądząc po szybkości operacji i skrupulatności z jaką ten pan oddawał się redukcji wagi swojej Toyotki, sądzę, że spędził tam co najmniej półtorej godziny
                                  Dodam, że moje auto rano też miało pancerz na ok. 1cm - w okolicach Jasła padało i marzło całą noc. Tyle, że ja odladzanie swojego firmowozu robiłem brutalnie - maska, drzwi, nadkola - z piąchy, żeby lód pękł - później odpadł sam na pierwszych zakrętach. Z szybami męczyłem się z 10 minut...
                                  Piter
                                  tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                  KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• aro_40
                                    RS
                                    • 2007
                                    • 1529
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

ja też nie jestem miłośnikiem zimy w wydaniu: zimno, mokro i bez śniegu. Ale to co teraz jest to zaczyna mi grać w duszy brakuje jeszcze tylko ładnego słoneczka !!!
                                    Narzekacie, że służby zasypiają i nie odśnieżają. A w USA, niby takie bogate państwo, a nie odśnieżają wogóle. Odśnieżane sa główne drogi wyłącznie i tez da się jeździć
                                    If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.

Komentarz

• avocado
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 182

stado tumanów jezdzi po 30 km/h i nikt nie wyprzedza...

Komentarz

• hubert78
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 1576

avocado,
                                        To w Vietmanie śnieg też napadał :?:

Komentarz

• tomekjmopl
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1187
                                          • Opel
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez spc
                                          Po tych 20 minutach miał czysty dach i kawałek boku - dalej nie wiem, bo pojechałem, ale sądząc po szybkości operacji i skrupulatności z jaką ten pan oddawał się redukcji wagi swojej Toyotki, sądzę, że spędził tam co najmniej półtorej godziny
                                          Skoro i tak już przyjechał tym czołgiem spod domu na stację, to równie dobrze mógł pojechać na jakiś kryty parking do galerii, nawet płatny i pójść na kawkę ... Ale co kto lubi - 1,5 godziny gimnastyki w krakowskim smogu - ja dziękuję, nie skorzystam

Komentarz

• Flacha
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 315
                                            • Superb II combi (3V5)

A w warszawie śnieg pada już nie wiem który dzień z kolei...

Komentarz

• Jacomelli
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 501

DOkładnie, wczoraj odsnieżyłem miejsce do czysta, pierwszy raz w tym roku, więc roboty było sporo. Zapierniczałem godzine dziś będzie powtórka z rozrywki, ale już zajmie mniej czasu :P
                                              Była: O1 2003 .19 TDI ASV
                                              Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• Flacha
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 315
                                                • Superb II combi (3V5)

Ja wczoraj auto odśnieżałem 3 razy w ciągu jednego dnia...

Komentarz

• bishop
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1430

Odśniezenie i odlodzenie /szyba pzredna i boczne/ samochodu ,który stał od 3dni zajmuje ok 1h. Dwóch osobników + skrobaczki i jakiś psikacz. Najgorzej zacząć :diabelski_usmiech tz dostać sie do kabiny, więc jak ktoś plnuje takie manewry trzeba wyjść z domu 1,5 h wczesniej... :lol:

Komentarz

Pracuję...